Gevlinderde of Monolithische Betonvloeren: Hoe plaatsen we hierop tegels?
Wat zijn Monolithische Betonvloeren?
Monolithische betonvloeren staan bekend om hun naadloosheid en uitmuntende draagkracht, waardoor ze ideaal zijn voor industriële toepassingen. Ze worden meestal gevlinderde betonvloeren genoemd omdat deze vloeren afgewerkt worden met een vlindermachine. Deze vloeren worden gegoten uit een mix van beton en specifieke toevoegingen. En deze zorgen voor hoge duurzaamheid en weerstand tegen zware belastingen.
Belang van Droogtijd en Vochtgehalte
Een correcte droogtijd is cruciaal voor de kwaliteit van betonvloeren. Normaal beton vereist een droogperiode van 6 maanden om te verzekeren dat het restvochtgehalte niet meer dan 2% bedraagt. Vloeren die te snel worden belast of bekleed kunnen problemen krijgen. Zoals het loslaten van tegels door aanhoudende krimp. Het is dus erg belangrijk hier rekening mee te houden. Ook worden deze vloeren na het vlinderen vaak afgedekt met plastic. Dit om het vocht in de vloeren vast te houden. Maar ook worden er vaak curing compounds toegepast voor dezelfde toepassing.
Curing Compounds:
Curing compouds kunnen een spelbreker zijn wanneer we op de gevlinderde vloer tegels willen plaatsen. Hiervan zijn er namelijk diverse varianten. Kortweg kunnen we de curing compounds opdelen in 2 soorten. Oplosbare/tijdelijk en blijvende curing compounds. De tijdelijke zijn vaak vrij eenvoudig te verwijderen en op basis van was. Maar er zijn er ook die een blijvende functie hebben. Ideaal wanneer de vloer niet meer verder wordt afgewerkt, maar een uitdaging als er tegels op geplaatst gaan worden. De mogelijkheid is dat de vloer dan volledig gestraald of geschuurd moet worden. Dit om weer aanhechting op de vloer te krijgen. Wanneer u vanaf het begin betrokken bent bij het plaatsen van de vloer. En u weet dat deze daarna met keramiek afgewerkt wordt. Zorg er dan voor dat de vloer altijd afgedekt wordt met plastic en vermijd curing compound. Wanneer u hierbij niet betrokken bent geweest is het belangrijk dit te controleren. En indien nodig de aangebrachte laag te verwijderen voor u tegels gaat aanbrengen.
Voordelen van het MUREXIN Supraflex S2 Lijmsysteem
Voor projecten onder tijdsdruk kunnen speciale hoog flexibele lijmsystemen worden overwogen. Deze systemen kunnen de noodzakelijke hechting bieden en helpen bij het opvangen van ondergrondse spanningen, waardoor tegels soms al na 3-4 maanden kunnen worden geplaatst.
Dilatatievoegen: Waarom zijn ze belangrijk?
In gevlinderde betonvloeren worden altijd dilatatievoegen aangebracht. Het correct overnemen van dilatatievoegen in de tegelbekleding is essentieel om schade door thermische uitzetting of krimp te voorkomen. Deze voegen helpen spanningen in de tegels te verminderen en verlengen de levensduur van de vloer. Deze mogen dus ook nooit dicht gemaakt worden, of over getegeld worden. De vloer kan dan zijn spanning niet meer kwijt, waardoor de tegels waarschijnlijk van de vloer worden gedrukt.
Gebruik van Ontkoppelingssystemen in Grote Oppervlakken
Bij grote oppervlakken of speciale ondergronden is het gebruik van Murexin ontkoppelingssysteem aan te raden. Deze systemen bieden een beschermende laag die helpt om krachten tussen de betonnen ondergrond en de tegelbekleding te verdelen, waardoor de kans op scheuren of loslaten vermindert.
Professioneel Advies voor Uw Project
Elk project is uniek en vereist een zorgvuldige planning en uitvoering. Voor advies op maat kunt u het beste contact opnemen met uw specialist bij KIND BOUWCHEMIE. Zij kunnen u voorzien van gedetailleerde aanbevelingen en ondersteuning voor uw specifieke situatie.