Zwevende vloeren zijn innovatieve vloersystemen die vooral worden gebruikt om de architecturale flexibiliteit van ruimtes te verhogen. Ze zijn vervaardigd uit panelen van cement, gips of gipsvezel en worden bevestigd via een verstelbaar draagsysteem. Deze installatiemethode creëert een ruimte, of spouw, tussen de vloer en het plafond waarin gemakkelijk kabels, aansluitingen, en andere installaties geplaatst kunnen worden. Hierdoor kunnen grotere, open ruimtes of glazen wanden worden gerealiseerd zonder de noodzaak voor veel wandinstallaties, wat bijdraagt aan een meer open en luchtig interieurontwerp.
Zwevende vloeren bieden een naadloze en niet-gesegmenteerde afwerking, ideaal voor moderne esthetiek. Echter, vanwege het verhoogde risico op trillingen bij dergelijke vloersystemen, zijn er specifieke eisen voor het installeren van tegels en platen. Afhankelijk van de situatie op de bouwplaats en het type vloersysteem kan een extra ontkoppelingslaag noodzakelijk zijn om de gevoeligheid van de ondergrond te compenseren.
Het is cruciaal om de instructies van de fabrikant strikt te volgen omdat niet alle spouwconstructies geschikt zijn voor het leggen van keramische bekledingen. Het hier beschreven systeem is toepasbaar voor alle binnenruimtes van type W1 tot W3, waarbij de bekledingsmaterialen maximaal 30 x 60 cm groot kunnen zijn.
Deze informatie niet alleen verhoogt de toegankelijkheid en het begrip van zwevende vloeren maar helpt ook om de juiste materialen en methoden te kiezen voor een duurzaam en esthetisch bevredigend resultaat. Door te focussen op de flexibiliteit en functionele voordelen van zwevende vloeren kunnen ontwerpers en bouwers optimaal gebruik maken van deze moderne vloertechnologie.
Opbouw vloer op een zwevende vloer met spouw.
Ondergrond primeren met MUREXIN Supergrund D4 Rapid
Tegels vol en zat verlijmen met MUREXIN SUPRAFLEX SFS2
Tegelschil afvoegen met MUREXIN Flexvoeg Platinum FX 66
Aansluiting wan /vloer en dilataties flexibel afkitten met MUREXIN Siliconen SIL 60